}

Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2013

Βιβλίο εναντίον e-book

Βιβλίο εναντίον e-book και η μάχη καλά κρατεί με όλο και περισσότερους αναγνώστες να επιλέγουν το e-book. Θα παραθέσουμε πέντε λόγους όμως γιατί το βιβλίο είναι ανώτερο από το e-book και το καθιστά αναντικατάστατο. Τα 5 σημεία είναι οι σκέψεις αναγνωστών βιβλίου και όχι e-book.

1. Η αίσθηση της αφής του βιβλίου στα χέρια με την αίσθηση της αφής ενός eReader δημιουργεί την ίδια αίσθηση του ζεστού με του ψυχρού. Η οσμή ενός βιβλίου από το χαρτί και το μελάνι και πάλι δεν μπορεί να συγκριθεί με ένα άοσμο kindle διαβάσματος. Και σίγουρα στο κρεβάτι μπορεί να μας πάρει ο ύπνος αγκαλιά με ένα άνοιχτο βιβλίο, αλλά σίγουρα όχι με ένα eReader.

2. Σε ένα βιβλίο πολλές φορές το οπισθόφυλλο μπορεί να είναι η συνέχεια ενός ζωγραφικού πίνακα που βρίσκεται στο εμπροσθόφυλλο. Αυτο χάνεται σε ένα e-book και συνεπώς αδικεί το βιβλίο. Ίσως όμως στο μέλλον αυτό να αλλάξει μιας και θα πρέπει και οι εκδότες να μπουν σε άλλη λογική.

3. Το να παίρνεις ένα βιβλίο από ένα φίλο με μία αφιέρωση για δώρο σίγουρα χάνεται, όπως επίσης και ο δανεισμός είναι αδύνατος με το e-book. Τέρμα λοιπόν το "έχεις να μου δώσεις κανένα καλό βιβλίο για τις διακοπές"

4. Με την τεχνολογία των e-books όπως αλλάζει έτσι ραγδαία, ένα βιβλίο που αγοράσαμε είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε 10 χρόνια δεν θα είναι αναγνώσιμο μέσα από τις νέες πλατφόρμες που κατασκευάζονται συνεχώς. Άρα ουσιαστικά τα κάνει βιβλία μίας χρήσης. Και φυσικά το κανονικό βιβλίο όσα χρόνια και να περάσουν θα είναι στη βιβλιθήκη μας να μας περιμένει.

5. Το να πας στο σε κάποιο παλαιοβιβλιοπωλείο για φθηνό μεταχειρισμένο βιβλίο δεν θα συμβεί ποτέ με το e-book. Βέβαια μπορεί να πέφτει η τιμή του αλλά σίγουρα μία βόλτα Κυριακή πρωί στο Μοναστηράκι για φθηνό e-book δεν θα είναι εφικτή στο μέλλον.

Την επόμενη εβδομάδα θα γράψουμε τον αντίλογο αυτών που ισχυρίζονται ότι το e-book είναι ανώτερο.

Biblioland

www.biblioland.gr

www.bibliolandblog.blogspot.gr